Tuesday, October 9, 2007

Dagens soppa


Fusk-Borstj

4-6 rödbetor
2 morötter
ca en halv knytnäve vitkål
1 gul lök
2 lagerblad
2 buljongtärningar
saften av en citron
salt och peppar

Strimla rödbetor, morötter och vitkål. Eller, rödbetorna och morötterna ska bli som små stavar, ca 2cm långa men vitkålen ska strimlas, typ samma storlek.
Detta är ganska tråkigt, så jag föreslår att du lyssnar på nån bra musik samtidigt. Jag använde mig av DJ Yxa och Jenasbjörns mix till internationella kvinnodagen (obs! endast låtlista, för gammal för att ladda) men om du föredrar tex Fleetwood kan det bli helt fantastiskt det med. Skulle dock avråda från alltför dansant musik, i en passage på Internationella Kvinnomixen är det risk att man hackar av sig fingret i ren Beyoncéupphetsning.
Men i alla fall: Fräs lökn i lite olja. Lägg i rödbetor, morötter och kål i fräset en stund. Smula buljongtärningarna över grönsakshacket och häll på vatten. Koka upp och lägg i lagerbladen. Hur länge det ska koka är jag lite osäker på för att vara helt ärlig. Julia ringde när jag höll på att fräsa löken, och sen snackade vi medan jag la i grönsakerna och hällde i buljongen och sen la jag på ett lock och la mig själv på soffan (fortfarande snackandes) lite och när vi la på hade vi pratat i 35 min, vilket är ovanligt för mig men vanligt när man pratar med Julia. Vad man ska sikta på är att alla grejer ska bli samma färg som rödbetorna, då är det i regel klart. Då plockar man ur lagerbladen och häller i citronsaften. Sen pepprar man generöst och saltar efter smak.

Som garnering tänkte jag att vi kunde piffa till det med att smula lite chèvre över. Eller om man vill ha en macka till kan man göra som jag gjorde och köpa bredbar chèvre och bre ett rågbröd med det och slänga på lite rödlök och pyttelite honung (say it, don't spray it).

Ps. jag sket i den utlovade rårakan pga ägg i kylen som jag inte vågade kolla datumet på.

4 comments:

Sassy said...

Jag älskar att även din blogg blivit matblogg!

B said...

jag med! och ingen är med förvånad än jag själv.

din kikärtsgryta btw - sweet lord. ska ta itu med så snart soppveckan är över.

Kajsa said...

Oh my god. Så mycket...soppa! Hade det inte varit för att jag 1. suger på att laga mat å de grövsta 2. är askinkig med mat och aldrig testar saker som ser det minska suspekt ut och 3. lessnar på att äta soppa efter 7 skedar så skulle jag ha varit pepp pepp pepp att testa. Nu tittar jag på bilderna.

B said...

men det gör inget att man suger, JAG suger!
det är det som är grejen, att soppa är så himla enkelt att laga att tillochmed jag klarar av det, och säkert du med, kajsa.