Tuesday, October 9, 2007

Dagens soppa


Fusk-Borstj

4-6 rödbetor
2 morötter
ca en halv knytnäve vitkål
1 gul lök
2 lagerblad
2 buljongtärningar
saften av en citron
salt och peppar

Strimla rödbetor, morötter och vitkål. Eller, rödbetorna och morötterna ska bli som små stavar, ca 2cm långa men vitkålen ska strimlas, typ samma storlek.
Detta är ganska tråkigt, så jag föreslår att du lyssnar på nån bra musik samtidigt. Jag använde mig av DJ Yxa och Jenasbjörns mix till internationella kvinnodagen (obs! endast låtlista, för gammal för att ladda) men om du föredrar tex Fleetwood kan det bli helt fantastiskt det med. Skulle dock avråda från alltför dansant musik, i en passage på Internationella Kvinnomixen är det risk att man hackar av sig fingret i ren Beyoncéupphetsning.
Men i alla fall: Fräs lökn i lite olja. Lägg i rödbetor, morötter och kål i fräset en stund. Smula buljongtärningarna över grönsakshacket och häll på vatten. Koka upp och lägg i lagerbladen. Hur länge det ska koka är jag lite osäker på för att vara helt ärlig. Julia ringde när jag höll på att fräsa löken, och sen snackade vi medan jag la i grönsakerna och hällde i buljongen och sen la jag på ett lock och la mig själv på soffan (fortfarande snackandes) lite och när vi la på hade vi pratat i 35 min, vilket är ovanligt för mig men vanligt när man pratar med Julia. Vad man ska sikta på är att alla grejer ska bli samma färg som rödbetorna, då är det i regel klart. Då plockar man ur lagerbladen och häller i citronsaften. Sen pepprar man generöst och saltar efter smak.

Som garnering tänkte jag att vi kunde piffa till det med att smula lite chèvre över. Eller om man vill ha en macka till kan man göra som jag gjorde och köpa bredbar chèvre och bre ett rågbröd med det och slänga på lite rödlök och pyttelite honung (say it, don't spray it).

Ps. jag sket i den utlovade rårakan pga ägg i kylen som jag inte vågade kolla datumet på.

Week of soup

Hej det pågår en soppfestival i den belägrade lägenhet jag kallar "hem".
Alla soppor funkar för mjölkallergiker och vegetarianer (utom fisken) och menyn ser ut såhär: (och ha överseende med att jag är matlagningshandikappad)

Må: Morotssoppa med ingefära och apelsin (recept följer nedan)
Ti: Borstj med råraka
On: Sellerisoppa
To: Spenatsoppa med ägg
Fr: Fisksoppa med saffran
Lö: Tomatsoppa med basilikacréme och pasta
Sö: Mimmis kålsoppa med Quorn

Jag inser att det är tisdag idag och att ni därmed kanske känner er frestade att skippa Morotssoppan och gå rakt på Borstjen (?) men gör inte det. Morotssoppan är skitagod! Dessutom är det bara fusk-Borstj, tål att skjutas upp en dag.


Morotssoppa med ingefära och apelsin

0,5kg morötter (ca 8 killar)
4 potatisar
1 gul lök
2 tärningar grönsaksbuljong
ingefära
1,5 dl apelsinjuice
salt och peppar

Hacka lök och fräs den. Tärna potät och morot och släng ner dem i fräset, låt dem gona in sig lite. Smula buljongtärningarna över detta och häll på ca en liter kokande vatten. (Om du har en normalstor gryta att jobba med så blir det typ en liter om du häller på tills vattenytan är drygt 3cm från kanten). Dutta i lite ingefära, kanske 2 krm. Låt koka i typ tio min, en kvart. Ta från värmen och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med apelsinjuice och lite mer ingefära, salt samt lite svartpeppar. För mjölktåliga är det gott att slänga i en klick créme fraiche i varje tallrik precis innan man äter. Till det en knäckebrödmacka med VB-ost, och om jag varit köttan hade jag kanske lagt dit en bit salami vad vet jag vad för konstiga tankar som rör sig i ett kötthuvud.

Ny påse på Daglivs. Kaxigt att skita i skrikiga loggor på påsen och köra hårt bara på pure matglädje från sjuttiotalet. Loves.